sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Reitti on selvä, ainakin pian

Ostin vaellusreissun kartat itselleni Lapinvaelluksen reitinsuunnittelua varten. Nyt on mahtavaa! Kekkostelu suuntautuu Itä-Lappiin Urho Kekkosen kansallispuistoon. Maasto on tunturimaisemaa, eikä niin jyrkkäpiirteistä kuin lännessä. Sopii siis kaikille tallusteltavaksi. 


Ja heti kun kartat sain kouraani, ovat reittivaihtoehdot pörränneet päässäni kuin herhiläiset. Reitti ulottuu todennäköisesti kahden eri kartan sisältämälle alueelle, ja vahingossa intomielisenä menin vielä ostamaan kolmannen yleisemmän kartan koko kansallispuiston alueesta. Taisi naisella karttamopo keulia.

Olen availlut karttahaitareita lattialle ja mulkoillut niitä sillä silmällä. Kartan avaaminen kotona päiväsaikaan on haastava laji, sillä mukulat eli kersat singahtavat välittömästi osingoille. Toinen etsii kartasta omien sanojensa mukaan "paikkoja" ja toinen tassuttaa kartan päällä sukkahousuasuisena. Eli ei karttoja päivällä. Vain yöllistä tuijottelua.

Päivämatkojen on järkevää olla kohtuullisia, jos haluaa nauttia luonnosta ja pysähdellä fiilistelemään maisemia. Toiset vaeltavat tolkuttomalla tahdilla eteenpäin, mutta itse lukeudun verkkaiseen retkeilijätyyppiin. Jos kerrankin voi olla ilman kiirettä ja hoppua keskellä erämaata, niin miksi suunnittelisi vaelluksensa kilpajuoksuksi ajan kanssa. Itse pidän sopivana päivämatkan pituutena 10-12 km riippuen toki maastosta. Kivikkoisessa maastossa kulkeminen on rankkaa ja korkeuserot tekevät kulkuun hidasteita.

Suunnittelemme reittiä keväällä porukalla. Itse ajattelin ehdottaa lähtöpisteeksi Kiilopäätä, josta edettäisiin Sokosti-tunturille asti tähystelemään. Kansallispuisto tuntuu olevan niin suuri ja niin monipuolinen, että sinne voisi lähteä monta kertaa eri reittivaihtoehtoja kokeilemaan. Oli miten oli. Tuntuu askeleen todellisemmalta tämä vaellus, kun katsoo kartoista korkeuskäyrien koristamaa aluetta. Tätä ennen olen vain lueskellut netistä ihmisten kommentteja ja kokemuksia. Lisäksi Luontoon.fi-sivustolla on asiallista perustietoa saatavilla.

Haluaisin nähdä tällä reissulla ainakin:
- Luirojärven
- Sokosti-tunturin
- Rumakurun

Ja kaiken siltä väliltä. Onnistuuko se, kas sitä ei voi vielä tietää.
1 kommentti: