Uuden rinkan ostaminen vaatii kärsivällistä syynäystä. On tärkeää, että oma rinkka on sellainen, että sen kantaminen tuntuu hyvältä vielä pitkänkin taipaleen jälkeen. Listaan tähän muutamia asioita, joita on tärkeää huomioida ostaessaan rinkkaa.
1. Pohdi käyttötarpeitasi
Tiedätkö jo, mihin tarkoitukseen haet rinkkaa? Lähdetkö viikon vaellusreissuille erämaahan, reissaatko junalla kodin ja kotikodin välillä, osallistutko viikonlopun patikointiretkelle tai aloitatko aikuisena partioharrastuksen? Käyttötapa ja käyttömäärä saattavat vaikuttaa budjettiisi sekä siihen, minkä kokoista rinkkaa olet hakemassa.
Itse olen kokenut, että minulle riittää 65 litran suuruinen rinkka viikon vaellukselle. Monet miespuoliset kaipaavat 70 tai 80 litran rinkkaa. Koon lisäksi minulle on tärkeää, että rinkka kestää ahkeraa käyttöä. Pitkien vaellusten lisäksi käytän rinkkaani partioretkillä ja -leireillä sekä lasten kanssa patikoidessani retkeilyalueilla.
2. Sovita rinkkaehdokkaita painojen kera
Meitä on moneen junaan. On lyhyttä, pitkää, pulskaa, kuikeloa, rintavaa, köyryselkäistä... Sama rinkka ei sovi kaikille. Niinpä kaikkein tärkein ohje rinkan ostoon kuuluu näin: Käy sovittamassa painojen kanssa rinkkaa selkääsi ja tunnustele, onko se sinulle hyvä. Ainakin Scandinavian Outdoor -myymälässä oli saatavilla rinkan sisään asennettavat painot, joiden ansiosta rinkkaa pystyi sovittamaan vaelluspainoisena. Sain ystävällistä ja asiantuntevaa palvelua, kun pyysin sovitusapua.
Hyvän rinkan tulisi asettua tukevasti lantiolle. Olkahihnojen tulisi nousta kokonaan hartioilta ilmaan, kun rinkka on sopivan kokoinen ja oikein säädetty. Se tunne, kun rinkan paino asettuu oikeaan kohtaan, on loistava. Syy siihen, miksi rinkkaa tulisi kantaa lantiolla, on yksinkertaisesti voimakysymys. Alavartalossamme on huomattavasti paremmat lihakset kantamaan taakkaa kävelyn aikana. Hartiat jumittuvat ja yläselkä kipeytyy, jos rinkkaa kannetaan olkahihnat olkapäillä.
3. Tutki säilytysominaisuuksia
Rinkan sopivan muotoilun lisäksi on tärkeää, että rinkassa olevat säilytysratkaisut ovat itselle mieluisia. Olen tänään ollut katsomassa itselleni uutta rinkkaa, ja finaalissa ovat Fjällrävenin Kajka 65 W sekä Ospreyn Ariel AG 65. Kumpikin tuntui selälle hyvälle. Seuraavaksi katseet kannattaa kääntää säilytysominaisuuksiin.
Rinkkamalleissa on ratkaistu eri tavalla tavaroiden sijoittelu taskuihin, läppäosiin ja sisätiloihin. Erot voivat olla hyvinkin suuria. Jokaisella valmistajalla on oma tapansa hahmottaa pakkaamislogiikkaa. Itse arvostan suuria sivutaskuja, pääsyä sisätiloihin eri kohdista sekä hyviä läppätaskuja. Käydessäni sovitusreissulla tutkin myös rinkkaehdokkaiden taskuja. Lantiovyöllä olevat pikkutaskut tuntuivat aika mukavalta lisältä aiempaan.
4. Katse kiinnitysremmeihin
Kun rinkka pakataan pitkää vaellusta varten, on tavaran määrä suuri ja tästä syystä myös rinkan ulkopuolelle joutuu kiinnittämään tarvikkeita. Itselläni makuualusta on niin sanottu perinteinen rullamalli, joka ei pakkaudu pieneen tilaan. Makuupussikin on omanlaisensa makkarapötkylä. Näitä kahta tarviketta joudun itse kiinnittämään rinkan ulkopuolelle, ja tästä syystä rinkan kiinnitysremmeillä on tärkeä rooli.
Minulla on tapana sijoittaa molemmat pötköt rinkan keskivaiheille tai hieman alapainoisesti. Haluan saada ne tiiviisti rinkkaa vasten, jolloin remmityksen täytyy sopia tähän tarkoitukseen. Joskus tavaramäärä ulkopuolella voi olla vieläkin suurempi, kun teltta tulee näiden lisäksi omaan rinkkaan kannettavaksi. Yleensä vuorottelemme teltan kantamista, koska se on painava möhkäle, etenkin kastuessaan.
5. Sinnikkäät materiaalit kestävät käyttöä
Kankaat joutuvat koville, kun pakataan täyteen. |
Huonossa rinkassa pehmusteet saattavat olla hyvin ohuet jo ostotilanteessa. Muutaman käyttökerran jälkeen ne ovatkin litistyneet olemattomiin, jolloin kantamismukavuus on nolla. Samoin käy hentoisille kiinnitysvöille. Jos lantiovyössä solki on lähinnä vitsi, ei tällaista rinkkaa kannata hankkia. Lantiovyön tehtävä on tärkeä. Sen pitää pystyä puurtamaan retkeilijän lantiolla tiukkana ja napakkana ilman spontaanin avautumisen tai soljen rikkoutumisen vaaraa.
Ystävältä saatu kuva rinkan soljesta, jota on viritelty nippusiteellä. Että on sitä muillakin rinkkatilanne päällä...
Toinen tilityskuva ystävältä, jonka lantiovyö pompsahtelee itsellään auki. Tarkennettakoon vielä, että se on se rinkan lantiovyö, joka pompsahtelee, ei ystävän. Soljen laatu ei ihan vastaa vaatimuksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti