maanantai 31. elokuuta 2015

Vaelluksen jälkipuintia, osa 2: Varustearvio

Kun tärkein, eli ruoka-asia on läpikäyty, on aika keskittyä arvioimaan Kekkostelu-vaelluksen varusteita. Yleisesti ottaen varusteeni olivat hyvät ja turhaa kannettavaa oli vain muutamia juttuja, joista en olisi jälkeenpäinkään ajatellen luopunut.

Jokaisella on omia tapoja ja omia kotkotuksiaan retkillä, joten ihan suoraan ei voi toisen varustelistaa apinoida. Tästä varustearviostani kuitenkin voi olla jotain hyötyä, kun pakkaa viikon reissulle. Jos ei muuta hyötyä, niin voi ainakin päivitellä, että kaikenlaista se Hanupallo sinne kantoi erämaahan. Ja kiitos taas kuvaajille eli tällä kertaa Niinalle, Timolle ja Sofialle.


Yöpyminen

Hei me yövytään!

Makuupussi -> Vuoden 1988 Joutsen-untuvamakuupussini on kyllä uskollisesti palvellut monen monituisilla reissulla. Sen paino on 950 g, mutta luulen, että ikä on vienyt siitä painoa pois. En punninnut vanhusta, vaan sanotaan nyt silmänlumeeksi, että hän edelleenkin painaa sen saman, mitä kaupasta poistuessaan. Hän, pussi, toimi reissulla oikein hyvin. Yölämpötilat olivat viiden ja kymmenen asteen välillä, enkä todellakaan palellut. Hikipalleroitsin  jostain syystä monena yönä.


Makuualusta -> Tunturisusi, 485 g. Perusrulla, joka ei selittelyjä kaipaa. Riittävän tiivistä materiaalia pitääkseen kosteuden ulkopuolella, ja riittävän paksu, jotta eivät pahimmat juurenroikaleet tuntuneet NIIN pahasti luissa.


Pyjama -> 335 g merinovilla-polyesterkalsaripaita sekä mikrofleecekalsarihousut. Pidin pyjamaa aina illalla heti, kun olin peseytynyt etapin jälkeen. Gore-tex-puvun alla pidetty pyjama oli sopivan lämmin ilta-asu ja kätevä nukkumaan mennessä. Useimpina öinä asu oli niin lämmin, etten todellakaan tarvinnut villasukkia, kommandopipoa tai lapasia. Muut kyllä palelivat öisin.


Yöasusteet -> 300 g, mukaan tarttuivat villainen kommandopipo, fleecekauluri, villalapaset ja -sukat. Muutamina öinä nämä olivat tarpeen, ja useimpina öinä riisuin pois kuumuudessani.


Pintakerros

Rinkka -> Karrimor, 65 litraa. Alussa en saanut säädettyä rinkkaani pois hartioilta, ja paino tuntui tosi raskaalta sen takia. Ekana päivänä rinkka myös hiersi yllättävään paikkaan eli alaselkään ikävän läntin, jota jouduin loppuviikon ajan teippaamaan urheiluteipillä suojaan. Muutaman päivän kuluttua lähdöstä sain säädettyä rinkan paremmaksi, jolloin paino nousi pois hartioilta ja laskeutui lantiolle. Ja onneksi oli Mefix-teippiä ja Artolla oli urheiluteippiä, joilla saimme teipattua yläpyllyn suojaan pahemmalta hiertymiseltä.
Askel on kevyt kuin varaanilla.
Gore-tex-takki -> 650 g, Haglöfsin goretakki oli mainio. Käytin päivittäin tauoilla ja iltaisin leirissä. Takki piti sadetta ja tuulta, eikä hiostanut liikaa.


Gore-tex-housut -> 510 g, Haglöfsin tälle reissulle ostamani gorehousut olivat hyvät sadekelillä ja pitivät lämpimänä iltaisin. Käytin näitä sateella niin, että alla olivat tavalliset ohuet vaellushousuni. Toimi hyvin.

Kun sataa, on varusteiden laadulla merkitystä.
 
Vaellushousut -> Nämä housut olivat koko viikon päälläni. Sastan ikivanhat kahdesta kohtaa katkeavat retkeilyhousut. Mukavat päällä, ehkä hieman roikkuvat lantiolla. Kuivuvat jalassa salaman nopeasti ja ovat kevyet, ilmavat. Isoihin taskuihin mahtuivat kartta, eväät, nenäliinat, puhelin ja vaikka mitä tarvittavaa. Mistä ihmeestä saan uudet, kun näistä aika jättää?

Aclima-merinovillakalsaripaita -> Tämä paita oli koko viikon vaelluspaitanani, ja nyt siis tuli testattua, että merinovillapaita ei todella rupea lemuamaan samalla tapaa, mitä keinokuituiset tekniset kalsaripaidat tekevät. Paita oli vielä viimeisenäkin päivänä inhimillinen, vaikka olin kyllä hikoillut pitkin viikkoa kuin pieni sika. Paita on ehkä parhaimpia ostoksiani aikoihin.

Meind-vaelluskengät -> Jalassa koko viikon. Hyvin toimivat, vaikka en ollutkaan ehtinyt sisäänajaa niitä ihan niin paljon, mitä olisin toivonut. Ja oli kenkä minkälainen hyvänsä, niin meikäläisen vaivasenluut ja vinkurat varpaat on aina pakko teipata, jotta eivät hierry pitkillä matkoilla. Mefix-teippi oli kovassa käytössä, ja vältyin hiertymiltä.

Joidenkin vaelluskengät olivat viimeisellä reissullaan.


 Sukat -> 320 g, 5 paria sukkia. Mukanani oli Jar-X:n pitkiä ulkoilusukkia, Pilkkoset-retkeilysukkia sekä vanhoja retkeilysukkia vuodelta nappi ja nauha.Suoraan pakasta vedetyt Jar-X:n pitkät sukat olivat mukavia. Ulottuivat melkein polveen asti, mikä ei ollut huono asia lainkaan.


Villapaita -> 550 g. Otin isän vanhan ruskeasävyisen villurin, koska se on kudottu ohuehkosta villalangasta ja hiutunut iän myötä vielä ohuemmaksi. Villa lämmittää ihanasti ja tuntuu kosteassakin lämpimältä. Villa on parasta ainetta maailmassa, sanoisin melkein.


Pienet vaatekappaleet
Pikkuhousut -> 125 g, 5 kpl. Kaikki alkkarit eivät olleet mukavuudeltaan huippuluokkaa, mutta minkäs teet. En raaskinut ostaa uusia.


Hanskat ja kauluri -> 150 g, oranssi fleecekauluri ja merinovillaiset Sealskinz-sormikkaat. Molempia käytin paljon. Kelit vaihtelivat, joten välillä piti päivälläkin vetää sormikkaat käteen tuntureilla vaeltaessa.

Pipot -> 80 g, buffihuivi ja fleecepipo. Käytin molempia. Vihasin fleecepipoa, ja käytinkin sitä vain alkuviikolla, kunnes siirryin buffihuiviin. Mitä tästä opimme. Älä ota tyhmiä pipoja mukaan, koska niitä vihaa myös erämaassa. Mieluiten olisin ottanut tavaramerkkini eli perupoikapipon mukaan, mutta se oli melkein 200 g painavampi kuin muut, joten jätin sen nöyrästi kotiin. Buffi oli ihan jees kaveri.


Hyttyshattu ja teepaita -> 140 g. Hyttyshattua käytin muutamia kertoja, mutta t-paitaa en kertaakaan. Kelit eivät olleet kuumia, joten lyhythihaista ei tarvittu. Hyttyshattu on ärsyttävä päässä. Aina on tunkemassa kaakaota suoraan verkon läpi, tai myslilusikka tökkää seinämään.


Uikkarit ja pyyhe -> 375 g, bikinit ja retkeilypyyhe. Otin bikinit aivan turhaan. Vesistöjen ylityksissä en tietenkään pukenut mitään biksuja päälleni, vaan kahlasin katkohousuillani (katkokävelyä?) jokien läpi. Uimassa en myöskään TODELLAKAAN käynyt. Että morjens mun bikineilleni vaan. Pyyhettä käytin joka päivä peseytyessä. Se oli merkillinen säämiskän tuntuinen sporttipyyhe, joka kuivui nopeasti, ja kaipa se ihoakin kuivasi ainakin vähän. Pölö minä, jätin uimatossut kotiin niiden painon takia. Olisi tarvittu monet kerrat niitä kaikissa jokien ylityksissä. Halppiscrocs-kopiot olivat selvästi niitäkin paremmat - ensi kerralla ostan sellaiset mukaan!


Uikkareita ei  tarvittu, mutta uimatossut olisi ollut kova sana ylityksissä.
Bonusrytkyt
Luksuspussi -> 270 g, mikrofleecepaita, pikkuhousut, sukat, tissiliivit. Luksuspussin otin juhlallisesti esiin Kiilopäällä, kun olimme vihdoin maalissa ja olin päässyt peseytymään lavuaarissa. Ah autuuden tunnetta!


Kalsaripuku -> 210 g, ohuin kalsaripukuni, jonka otin varmuudeksi mukaan. Jos olisi ollut kovin sateisia kelejä ja märkää, niin tämä vara-asu olisi tullut ehkä tarpeen. Nyt en käyttänyt kertaakaan. En silti jättäisi pois kuormasta.Ruoanlaitto
Ruokailuvälinepussi -> 780 g, 2 x muovilautanen, 3 x spork, metallinen lusikka-veitsi-haarukka-yhdistelmä, astiapyyhe, emalimuki, muovinen termosmuki, puukko, tulitikut, kangaspussi. Ruokailuvälinepussini sisältö on yleensä vielä runsaampi, mutta nyt jätin paljon roinaa kotiin. Tällä mentiin ja hyvin pärjättiin. Astioita tarvitsee ruoanlaiton eri vaiheissa ja laiskan tiskaajan iskiessä. Merkittävin opetus tähän tarvikkeeseen liittyen on se, että ei kannata jättää ruokailuvälinepussiaan autiotuvan seinälle roikkumaan, kun jatkaa matkaansa reitillä eteenpäin. Saattaa teettää itkua, tuskaa ja synnyttää toisaalta myös sankaritekoja.


Trangia ja kaasupoltin -> 1060 g. Otin mukaan oman trangiani, koska se on hyväkuntoinen. Trangian kantamisvuoro vaihtui ruokakunnassamme joka päivä, joten välillä rinkkaa sulostutti myös Fjällrävenin Akka RS -teltta (3 kg ja risat) tai sitten vaihtoehtoisesti kuivaruokien turvotuspurkki sekä kaasupullo. Teltan kantaminen oli ikävintä, koska se oli merkittävästi muuta roinaa painavampi.

Vispilä ja lasta -> 50 g. Olivat todella hyödylliset ruoanlaittovälineet, koska trangiaa ei viitsi naarmuttaa omilla ruokailuvälineillään.

Tiskiainepullo -> 70 g. Ostin Etolasta lippukunnalle pikkuisia muovipulloja tiskiainetta varten. Olivat kyllä juuri sopivan kokoisia, edullisia ja pitivät litkut sisällään.

Tiskisienet -> 10 g. Tiskisieni tiskaamiseen ja yksi pata-pata-teräsvillasieni. Tiskisieni kesti hädin tuskin viikon rasitukset. Pata-pataa emme tarvinneet.

Suola -> 150 g. Ostin pikkuisen suolapurkin, jossa oli kätevä muovisirotin. Se ei tietenkään tyhjentynyt tässä ajassa.

Vesipullot -> 3 kpl 0,5 litran pulloja 1,6 kg. Kaksi käyttövesipulloa ja yksi oma juomapullo olivat toimiva systeemi. Käyttövettäkin tarvitaan, kun aina ei ollutkaan sopiva puro juuri ruoanlaittopaikan kohdalla.


Tykötarpeet
Päiväkirja ja kynät -> 510g, melkoinen möllikkä kannettavaksi, mutta tästä en luopuisi. Paksuun kirjaan on kiva kirjoittaa.
Ison päiväkirjan kantajalla riittää sivuja kirjoitettavaksi.Möllipussi -> 410 g. Pussukka, jonka sisältö oli tarvekalutyyppistä eli otsalamppu, telttalyhty, kompassi, ompeluvälineet, tulitikut. Lamppuja ei tähän vuodenaikaan tarvinnut lainkaan, koska yöt olivat niin valoisia. Kompassia ei tarvittu, mutta hyvä se oli olla varalla mukana. Ompeluvälineitä käytin ja tulitikkuja nyt aina tarvitsee.

Kartat (alkuperäiset) -> 220 g Halusin varmuudeksi ottaa mukaan myös alkuperäiset kartat, koska ikinä ei voi tietää, mihin kuntoon kopiot möyssääntyvät. Ei tarvittu näitä.

Kartat (reittipätkät kopioina) -> 35 g. Karttoja todellakin tarvittiin koko vaelluksen ajan. Reitti ei ole merkitty, vaan kyseessä on ns. vakiintunut kulku-ura. Seurasimme jatkuvasti kartalta, että pysymme oikealla polulla. Jokaisen päivän etappi oli omalla paperillaan, mikä oli hyvä juttu. Yksi arkki kesti aina yhden päivän syynäilyt.

Kamera -> 310 g. Sain lainaksi digikameran, mutta en ottanut sillä sitten kuitenkaan kuvia. Kamera oli sen verran iso, etten voinut kantaa sitä housujen taskussa, jolloin se piti aina laittaa rinkan taskuun. Huomasin heti alkuvaiheessa, ettei sitä tule kaivettua sieltä esille, joten päätin samantien luottaa muiden kuvaamisiin, koska monella oli hyvinkin pieniä kameroita ja puhelimissa mainiota optiikkaa.

Laturit -> 2 kpl 150 g. Sain työkaverilta lainaksi kaksi aurinkokennolaturia, joissa oli myös normaali verkkovirralla ladattava virtalähde. Käytin molemmat akut puhelimen lataamiseen. Aurinko ei paistanut, joten aurinkokennoja en voinut hyödyntää. Olivat kyllä tosi hyvät ja kevyet. Suntrix-merkkiset vimpaimet.

Hyttysmyrkkypyyhkeet -> 70 g. Täysin turhat läpyskät. Hyttysiä oli välillä julmetustikin, mutta en silti käytä hyttysmyrkkyä. Olisi pitänyt se taas uskoa itsestään, että kun en sitä myrkkyä muutenkaan ikinä lykkää, niin en sitä täälläkään lykännyt.


Muovipusseja -> 90 g. (7 kpl) En tainnut tarvita ihan jokaista, mutta lähes kaikki käytin eri tarkoituksissa.
Jotkut käyttivät muovipusseja luovasti jalkasuojina.

Hygienia ja lääkkeet
Vessapaperi -> 105 g, yksi rulla riitti juuri ja juuri viikoksi. Tarkkana pitää olla, ettei ota huonolaatuista rullaa mukaansa. Arkkimäärät nimittäin voivat vaihdella paljon.


Savetit -> 330 g, 2 pkt. Näitä tulee käytettyä monessa tilanteessa. Antavat illuusion puhtaudesta.


Dödö, shampoo, saippua -> 110 g. Otin pikkuiset pullot mukaan, joissa oli vain pieni liru sisällä. Luirojärven saunassa tuli peseydyttyä kunnolla. Samoin Kiilopään lavuaarissa sai pestyä hiuksensa. Puroissa ei tietenkään näitä voi käyttää, enkä käytäkään ikinä.

Hammasharja ja -tahna -> 120 g. Otin hammastahnan jämät mukaan ja hammasharjan kotelo on vain harjaosan peittävä. Ei siis paljoa näistä olisi enää voinut karsia.

Nenäliinoja ja laastaria -> 75 g. Nenäliinoja tuli käytettyä, vaikka ei nuha iskenytkään. Laastaria en tarvinnut, mutta eihän sitä koskaan tiedä, mihin itsensä kolauttaa.


Mefix -> 20 g. Käytin melkein koko rullan Mefixiä, koska teippasin aina jalkani ongelmakohdista ja myös selän suojausteippausta jouduin välillä uusimaan. Jalat kannattaa teipata jatkossa jo lähdössä, koska ongelmajalat ovat aina ongelmajalat.

Kuukuppi -> 120 g. Eipä onneksi tarvittu, kun siirsin menkkoja.


Rasvat -> 50 g. Käsi- ja naamarasvaa. Olipas mukavaa laittaa näitä saunan jälkeen Luirojärvellä ja maalissa Kiilopäällä. Pientä onnentunnetta iholle.

Tyylistä ei tingitä. Kekkoskorvikset siskoplikalla.Lääkkeet -> 190 g. Särkylääkkeet olivat todella tarpeen, sillä jakelin niitä myös muille, joilla ei ollut mukana tarpeeksi troppia kipuihin. Itsekin niitä kyllä nappailin, koska kävely sujui mukavammin, kun söi niitä tasaisesti.

Bepanthen -> 30 g. Käytin itse ja lainasin myös muille. Auttaa kaikenlaisten nirhaumien hoidossa. Ei kannata sutia ennen laastarointia, koska laastarin liima ei pysy, jos iho on rasvattu.
 
Kylmägeeli -> 90 g. Käytin kylmägeeliä joka ilta kipuileviin jalkoihin. Ainoa huono puoli on sen väkevät huurut teltassa.


Kylmägeelin avulla pysyy ketteränä!
Ruokaa ja ruoankaltaista

 


Näkkärit -> 2 x 350 g. Lisäsin bonukseksi "parempaa " näkkäriä. Se oli täysin turhaa, koska ei se sen parempaa ollut ja määrällisesti olisi piisannut se normaali kahden paketin näkkärisatsi eli 400 g Koulunäkkiä.

Merkkareita -> 180 g. Liian vähän. Olisi pitänyt olla vielä pikkaisen lissää.

Metwursti -> 400 g. Kuten ruoka-arviossani totean, olisi metwurstia riittänyt viikoksi 300 g per nuppi. Tässä oli sata grammaa liikaa.

Sulatejuusto -> 400g. Ruoka-arviossani tätä pohdiskelin, ja totesin kokonaismäärämme hyväksi. Yhdelle hengelle riittää varmaan yksi iso rasia viikoksi.

Suklaapatukat -> 6 x Fazerin sininen patukka, 250 g.  Loistokas tsemppari jokaiseen päivään. Patukka pelasti aina päivän vaikeimmassa hetkessä.


Energiapatukka, energiageeli, pähkinäpussi -> 210 g. Elämäni ensimmäinen maistiainen energiageelistä. Hirveetä töhnää! Horror! Eikä se energiapatukkakaan järin häävi ollut. Pähkinät olivatkin loppujen lopuksi suolattuja manteleita, mutta hyviä nekin.


Kaakaota -> 275 g. Olisikohan niitä annospusseja ollut 9 kpl? Join usein kaakaomukillisen. Maistuu hyvälle, tuo lämpöä ja suklaatunnelmaa. Teetä ei edes tehnyt mieli.


Myslit -> 350 g . Kolmelle aamulle 70 gramman painoinen annospussi ja yksi bonuspussi. Itse en käyttänyt bonuspussia, mutta tarjosin kaverille vaihturina, koska sattui olemaan mieluisampaa makuvaihtoehtoa hänelle.


Kuppikiisselit -> 135 g. Kolmelle aamulle kuppikiisseli ja yksi bonuskiisseli. Omena-kaneli oli pahan makuista, en halua jatkossa kyllä väkisin litkiä sitä.


Sunnuntai-päivällisainekset -> 550 g. Makaronia, fetaa.


Keskiviikko-jälkkäripätkikset -> 300 g. Oli kyllä kantamisen arvoista kamaa!


Tiistai-jälkkäri -> 100 g. Hillosokeria ja kuivattuja marjoja. Hillo teki letuille gutaa, joten tätä kyllä ilokseen kantaa.


Aprikoosia -> 200 g. Kuten jo ruoka-arviossa todettu, niin tätä tavaraa ei enää ikinä nautita. Kaasuvauriot saattavat olla pysyviä, ainakin henkiset kaasuvauriot.


Tiistai-lounas -> 400 g. Makaronia, pussikeittoa. Ei häävi lounaspala, mutta ei ehkä ihan niin pahaa kuin se karmea pata-aines maanantailla.


Perjantai-päivällinen -> 220 g. Porosoosi oli kyllä todella makoisaa ja kaikki ainekset kannatti kantaa. Tuli niin hyvää ja ruokaisaa.


Alpen-patukka, suklaapatukka, mustapaputahna, tonnikala-annospussi -> 210 g. Kaiken söin, mustapaputahnan viimeisenä aamuna. Tonnikala käytettiin jo lähtöruudussa Kiilopäällä, kun tehtiin valmiit eväsleivät ensimmäiselle etapille.


Vaniljakastikkeet, ma- ja to-jälkkärit -> 475 g. Kyllä jälkkäri on aina jälkkäriä, joten näitä rinkkaan vaan lisäpainoksi.


Rinkan lähtöpaino 21,4 kg.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti