|
Myös luonto tarjoaa antimiaan reissuilla. |
Kuten
aiemmassa postauksessani lupasin, niin erittelen vielä Kaldoaivin reissun ruoka- ja tavaramäärät. Näistä on toivottavasti hyötyä niille, jotka haluavat uusia ideoita vaelluksilleen tai sitten apua ensikertalaisille.
Olimme jakaneet vaellusporukkamme 2–3 hengen ruokakuntiin, jotta ruokien suunnittelusta ei muodostuisi kosmisen suurta urakkaa. (Muutama vuosi takaperin meillä oli koko köörillä sama ruokalista ja organisoin silloin jättimäisen ruokien kuivauksen ja punnitsemisen. En tee samaa toiste.)
Hyvä ruoka, parempi vaellus
Meidän kolmihenkisellä naisporukallamme oli ennen kaikkea herkuttelut mielessä, kun suunnittelimme ruokalistaamme. Itselleni ruoan merkitys nousee vaelluksella ihan tosi suureen osaan, sanoisin jopa että kolme tärkeintä asiaa vaelluksella ovat MINULLE:
1. Hienot maisemat ja luontoelämykset
2. Vaellusporukan huumori ja yhteishenki
3. Herkullinen ruoka
|
Yksi jälkkärisuosikkimme: marenkiherkku. |
Onhan niitä muitakin tärkeitä asioita, kuten itsensä ylittäminen ja yksinkertainen elämänmeno, mutta ruoka nousee tosiaankin meikäläisellä kärkikolmikkoon. Tiedän, että on monia ihmisiä, jotka eivät välitä vaelluksella, onko ruoka suolaista, mautonta tai koko ajan sitä samaa mössöä. Olisikin muuten
hauskaa kuulla, mitkä asiat ovat heidän kolmen kärjessään vaelluksen hienouksista.
Itse tehty on makoisinta
No, me suunnittelimme listamme niin, että joka päivä oli aamupala, lounas, välipala ja päivällinen. Ja joka päivälle oli eri ruoat, ja päivällisiin kuului myös aina jälkiruoka. Halusimme hyvänmakuista ja pääosin itse tehtyä ruokaa, joten se tarkoitti sitä, että edessä oli kuivurin hurinaa useiden viikkojen ajan. Näin jälkikäteen voin kyllä todeta, että taas kannatti se urakka. Oli meinaan mahtavat sapuskat koko viikon ajan!
Itse tehtynä ruoat maistuvat minun mielestäni kotoisilta ja niiltä oikeilta ruoka-aineilta. Pussiruoissa tuppaa olemaan se mystinen teollisuuden maku, josta en itse niin pir´ välii. Mikä lie maku sitten onkaan.
Rohkeasti kuivaamaan
|
Munakas itse kuivatuista munista. |
Kuivasimme paljon erilaisia aineita, joista suurin osa oli jo meille ennestään tuttuja kuivattavina raaka-aineina. Emme siis olleet ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, emmekä kananmunaa kuivaamassa.
Ja kananmunaahan me kuivasimme taas kerran. Siitä olen jo aiemminkin blogissani hehkutellut, kuinka hyvältä maistuukaan aamupalamunakas, ihan vaan vaihtelun vuoksi siellä puurohiutaleiden ja myslipussukoiden välissä!
Jos kuivaaminen ei vielä ole ehtinyt tulla tutuksi, niin kannattaa lukea blogistani aiempien vuosien kuivausaiheisia postauksia. Niitäkin löytyy.
Tässä kuitenkin kertauksena muutamia pääasioita ruokien kuivaamiseen:
- Käytä puhtaita, tuoreita ja siistejä ruoka-aineita. Liha kannattaa olla vähärasvaista.
- Kuivata voit lähes mitä vain: vihanneksia, hedelmiä, juureksia, lihaa, kalaa, yrttejä, sieniä, kananmunaa ja vaikkapa valmiita sosekeittoja tai tomaattimurskaa. Kannattaa kokeilla monenlaisia juttuja vaikka ennakkoon, niin tietää, mikä toimii ja miten sitä voi hyödyntää ruoanlaitossa.
- Kuivaamiseen sopivat esimerkiksi hyötykuivuri ja miedossa lämmössä (max 50 astetta) oleva uuni, luukku hieman raollaan.
- Tee kuivattavista ruoka-aineista ohuita siivuja, lastuja, raastetta tai pieniä kuutioita. Tahnamaiset kannattaa levittää ohuelti leivinpaperin päälle.
- Kypsennä lihat ja kalat ilman rasvaa ennen kuivaamista.
- Esikeitä juurekset siivuina ennen kuivausta, jolloin niiden keittoaika on vaelluksella lyhyempi ja esimerkiksi perunat eivät tummu kuivattaessa niin pahasti.
- Kuivumisaika riippuu kuivattavasta raaka-aineesta ja sen palakoosta. Kuivumisaika voi olla muutamista tunneista jopa reilusti yli 12 tuntiin.
- Kuiva tuote on selkeästi kuivan tuntuinen ja kevyt. Jotkin tuotteet jäävät kuivauksessa jännän nahkamaisen tuntuisiksi, kuten esimerkiksi omena.
- Älä kuivata liian kuumassa, koska ei ole tarkoitus kypsentää tuotetta, vaan kuivattaa.
- Kuivatettavat määrät lasketaan normaalisti tuoreiden ruokien määrissä. Eli esimerkiksi jos ajattelet varaavasi 100 g jauhelihaa / hlö bolognesea varten, osta se määrä tuoretta jauhelihaa kuivatettavaksi.
- Säilytä kuivatut ruoat kuivassa paikassa. Lihatuotteet suosittelen kuivattamaan lähellä lähtöajankohtaa ja säilyttämään ne jääkaapissa, koska niissä on kuitenkin ainakin pieni määrä rasvaa joukossa.
|
Juurekset hyötykuivurin lämmössä. |
- Kun otat kuivattua ruokaa käyttöön vaelluksella, laita se muutamaa tuntia ennen tiiviiseen purkkiin ja vettä joukkoon. Ainekset imevät veden itseensä ja ruokaa valmistettaessa ne voidaan hyödyntää normaalisti. Esimerkiksi lounaalle varatut kuivatut bologneseainekset (jauheliha, tomaattimurska ja porkkanaraaste) laitetaan aamupalan yhteydessä turpoamaan turvotuspurkkiin.
Ruokalaskelma tärähtää tästä
Ja nyt tulee tämän blogitekstin jyty osuus, eli viikon reissumme ruoat ja niihin tarvittujen ainesten määrät. Ruokalaskelma on siis tehty kolmelle naisihmiselle, jotka arvostavat herkkuja ja vaihtelua. Varoitus. Taulukon tuijottelu saattaa aiheuttaa silmien kuivumista. :D
Päivä | Ruoka | Ainekset | Määrät | Kuivaus? |
La | Pihvit | | | |
|
| Pihvit | 3 kpl | |
| | Röstiperunat | 10-12 kpl | |
| |
|
| |
| |
|
| |
| |
|
| |
| |
|
| |
| | Suolaa | 1/2 tl | |
| | Voita | nokare | |
| Hannanpäiväkakku | Kakkupohja | 1 kpl | |
| | Kermaa | 1 tlk | |
| | Mansikoita | 1-2 litraa | |
Su | Su-aamupala | Pehmeä leipä | 3 paria | |
| | Majoneesia | 1 prk | |
| | Tonnikalaa | 3 annospussia | |
| | Kaakao | Itse otetaan | |
| | Kahvi | Itse otetaan | |
| Pekonipasta | Pastaa | 300 g | |
| | Pekonia | 1 pkt | KUIVATAAN |
| | Valkosipulia | 1 kynsi | |
| | Parmesaania | 1 pala | |
| | Sipulia | 1 kpl | |
| | Paprikaa | 1 kpl | KUIVATAAN |
| | Kuivattuja sieniä | hyppysellinen | |
| Su-välipala | Alpen-patukka | 3 kpl | |
| Kookoskana | Kanasuikaleet | 300 g | KUIVATAAN |
| | Riisi | 180 g (noin 2 dl) | |
| | Kookosmaito | 1 tlk | |
| | Öljyä | 2 rkl | |
| | Currya | 1 rkl | |
| | Suolaa | 1/2 tl | |
| | Sipulia | 1 kpl | |
| | Wok-vihannekset | 1/2 pussi (450 g) | KUIVATAAN |
| | Soijakastike | 2 rkl | |
| | Chilitahna | 1 tl | |
| | Lime | 2 rkl | |
| Pätkismousse | Mousse | 1 pussi | |
| | Maitojauhe | 1 dl | |
| | Pätkikset | 1 pussi | |
Ma | Ma-aamupala | Kaurahiutale | 135 g (reilu 3 dl) | |
| | Kuppikiisseli | 3 pussia | |
| | Näkkäriä | Itse otetaan | |
| | Metwurstia | 300 g / hlö /vko | |
| | Sulatejuustoa | 1 rasia / hlö / vko | |
| | Kaakao | Itse otetaan | |
| | Kahvi | Itse otetaan | |
| Jauhelihakeitto | Jauhelihaa | 200 g | KUIVATAAN |
| | Perunaa | 4 kpl | KUIVATAAN |
| | Porkkanaa | 1 kpl | KUIVATAAN |
| | Palsternakka | 1/2 kpl | KUIVATAAN |
| | Kasvisliemijauhetta | 1 tl | |
| | Tomaattimurskaa | 1/2 prk | KUIVATAAN |
| | Tomaattipyrettä | 1 rkl | KUIVATAAN |
| | Valkosipulia | 1 kynsi | |
| | Paprikaa | 1 kpl | KUIVATAAN |
| | Suolaa | 0,75 tl | |
| | Sokeria | 1/2 rkl | |
| | Mustapippuria | | |
| | Paprikajauhetta | 1/2 rkl | |
| Ma-välipala | Pähkinäsekoitus | 1 pussi | |
| Porokastike | Kuivattua poroa | 50 g | |
| | Perunoita | 6 kpl | KUIVATAAN |
| | Puolukoita | | KUIVATAAN |
| | Soijarouhetta | 20 g | |
| | Bataattia | Pala | KUIVATAAN |
| | Palsternakkaa | 1/2 kpl | KUIVATAAN |
| | Porkkanaa | 1 kpl | KUIVATAAN |
| | Punajuurta (esikeitettynä) | 1 kpl | KUIVATAAN |
| | Tomaattimurskaa | 1/2 prk | KUIVATAAN |
| | Valkosipulia | 1 kynsi | |
| | Mustapippuria | | |
| | Meiramia | | |
| | Timjamia | | |
| | Valkopippuria | | |
| | Basilikaa | | |
| | Voita | Nokare | |
| Puolukkapiiras | Puolukoita | 40 g | KUIVATAAN |
| | Voita | 3 rkl | |
| | Kaurahiutaleita | 70 g | |
| | Intiaanisokeria | 3 tl | |
| | Kinuskikastiketta | 1 purkki | |
Ti | Ti-aamupala | Mysliä | 70 g / hlö | |
| | Kuppikiisseli | 3 pussia | |
| | Näkkäriä | Itse otetaan | |
| | Metwurstia | | |
| | Sulatejuustoa | | |
| | Kaakao | Itse otetaan | |
| | Kahvi | Itse otetaan | |
| Viljapihvit | Viljapihviaines | 1 pussi | |
| | Nuudelia | 3 laattaa | |
| Ti-välipala | Keksejä | 1 pkt | |
| Salamipasta | Pastaa | 300 g | |
| | Salamia | Pötkö | |
| | Kuivattuja sieniä | hyppysellinen | |
| | Fetaa | 1/2 pala | KUIVATAAN |
| | Parmesaania | Pala | |
| | Oliiviöljyä | Loraus | |
| | Valkosipulia | 1 kynsi | |
| | Yrttimausteita | | |
| | Mustapippuria | | |
| Marenkiylläri | Marenkia | 6 rengasta | |
| | Mansikoita | 1 litra | KUIVATAAN |
| | Mustikoita | Pikku satsi | KUIVATAAN |
| | Karpaloita kuivattuna | Pikku satsi | |
| | Vaniljakastike | 1 pussi | |
| | Maitojauhe | 1 dl | |
Ke | Ke-aamupala | Munaa | 60 g (kuivattuna) | KUIVATAAN |
| | Maitojauhetta | 1 rkl | |
| | Salamia | 30 g | |
| | Fetaa | 1/2 pala | KUIVATAAN |
| | Tomaattia | 1 kpl | KUIVATAAN |
| Kanakeitto | Kanasuikaleet | 300 g | KUIVATAAN |
| | Perunaa | 4 kpl | KUIVATAAN |
| | Porkkanaa | 1 kpl | KUIVATAAN |
| | Palsternakkaa | 1/2 kpl | KUIVATAAN |
| | Bataattia | Pala | KUIVATAAN |
| | Nuudelia | Pari laattaa | |
| | Tomaattimurskaa | 1/2 prk | KUIVATAAN |
| |
| | |
| | Kasvisliemijauhetta | 1 tl | |
| Ke-välipala | Patukka | 3 kpl | |
| Bolognese | Pastaa | 300 g | |
| | Jauhelihaa | 200 g | KUIVATAAN |
| | Soijarouhetta | 1 dl | |
| | Paseerattua tomaattia | 1/2 prk | KUIVATAAN |
| | Porkkanaraastetta | 1 porkkana | KUIVATAAN |
| | Mausteita | | |
| Mariannemousse | Suklaamousse | 1 pussi | |
| | Mariannerouhe | 1/2 pussia | |
| | Kaurakeksejä | 9 kpl | |
| | Maitojauhe | 1 dl | |
To | To-aamupala | Kaurahiutale | 135 g (reilu 3 dl) | |
| | Kuppikiisseli | 3 pussia | |
| | Näkkäriä | Itse otetaan | |
| | Sulatejuustoa | | |
| | Metwurstia | | |
| | Kaakao | Itse otetaan | |
| | Kahvi | Itse otetaan | |
| Tofu-nuudeliwokki | Nuudelia | 3 laattaa | |
| | Tofua tai nyhtökauraa | 1 pkt | KUIVATAAN |
| | Wok-vihannekset | 1/2 pussi (450 g) | KUIVATAAN |
| | Öljyä | Loraus | |
| | Chilitahna | | |
| | Valkosipulia | 1 kynsi | |
| | Cashew-pähkinöitä | Kourallinen | |
| | Chiliä | 1 kpl | KUIVATAAN |
| | Lime | Liraus | |
| To-välipala | Pähkinäsekoitus | 1 pussi | |
| Lihakastike | Naudanlihasuikaleet | 300 g | KUIVATAAN |
| | Kastike | 1 pussi | |
| | Kuivattuja sieniä | Kourallinen | |
| | Perunaa | 6 kpl | KUIVATAAN |
| | Valkosipulia | 1 kynsi | |
| | Mausteita | | |
| Viettelysmaljat | Suklaakeksejä | | |
| | Vaniljakastiketta | 1 pussi | |
| | Maitojauhetta | 1 dl | |
| | Lime | 1 kpl | |
| | Sokeria | 0,5 dl | |
| | Maissisuurustetta | 1 rkl | |
| Nuotiorieskat | Perunahiutaleita | 0,5 dl | |
| | kiehuvaa vettä | 1 dl | |
| | kylmää vettä | 1 dl | |
| | ohrajauhoja | 1,5 dl | |
| |
| | |
| | kuivattua munaa | 7 g | |
| | öljyä | 2 tl | |
| | voita | 4 tl | |
| | sormisuolaa | hyppysellinen | |
| | voita | 75 g | |
| | yrttejä | | |
| | valkosipulia | 1 kynsi | |
Pe | Pe-aamupala | Mysliä | 70 g / hlö | |
| | Kuppikiisseli | 3 pussia | |
| | Näkkäriä | Itse otetaan | |
| | Metwurstia | | |
| | Sulatejuustoa | | |
| | Kaakao | Itse otetaan | |
| | Kahvi | Itse otetaan | |
| Kvinoa-broilerimössö | Kvinoaa | 120 g | |
| | Broilerisuikaleita | 300 g | KUIVATAAN |
| | Wok-vihannekset | 1/2 pussi (450 g) | KUIVATAAN |
| | Fetaa | 1/2 pala | KUIVATAAN |
| | Oliiviöljyä | Loraus | |
| | Mausteita | | |
| Pe-välipala | Pähkinä-kuivahedelmäseos | Pussi | |
| Poro-fetapasta | Kuivattua poroa | 75 g | |
| | Pastaa | 300 g | |
| | Fetaa | 1/2 pala | KUIVATAAN |
| | Kuivattuja sieniä | Kourallinen | |
| | Oliiviöljyä | Loraus | |
| | Parmesaania | Pala | |
| | Valkosipulia | 1 kynsi | |
| | Paprikaa | 1 kpl | KUIVATAAN |
| | Mausteita | | |
| Omena-kaurapaistos | Omenaa | 60 g (kuivattuna) | KUIVATAAN |
| | Voita | 3 rkl | |
| | Kaurahiutaleita | 70 g | |
| | Mantelilastuja | 3 rkl | |
| | Intiaanisokeria | 2 tl | |
| | Fariinisokeria | 2 tl | |
| | Vaniljasokeria | 1 tl | |
| | Kanelia | 1 tl | |
| | Vaniljakastiketta | 1 pussi | |
| | Maitojauhetta | 1 dl | |
La | La-aamupala | Mysliä | 70 g / hlö | |
| | Kuppikiisseli | 3 pussia | |
| | Näkkäriä | Itse otetaan | |
| | Loput särpimet | | |
| | Kaakao | Itse otetaan | |
| | Kahvi | Itse otetaan | |
Jos olet jaksanut selata tämän loppuun saakka, tässä palkinnoksi pari kuvaa ruoka-asioista vaelluksellamme...
|
Palsternakkaa |
|
Bataattia |
|
Porkkanaa |
|
Perunaa |
|
Punajuurta |
|
Bolognese oli herkkua! |
|
Mahtava kookos-kanakeitto. |
|
Suoraan Portugalista salamia pastaan. |
|
Itse tehdyt perunarieskat, mmmmm.... |
|
Hilloa kuivatuista marjoista |
Miten saatte sulatejuuston säilymään avattuna?
VastaaPoistaKyllä se vähän jännitti, kun oli niin karmeat hellekelit. Normaalisti ei ole ollut mitään ongelmia, eikä nytkään loppujen lopuksi ollut. Säilytimme niitä rinkan syvyyksissä, jossa ei lämpötila kohonnut niin kuumaksi, mitä siinä ulkopuolella oli.
VastaaPoistaMustapaputahna on myös kätevää, jos ei uskalla kuskata sulatejuustoa. Sen voi tehdä ennakkoon, kuivata ja jauhaa jauhoksi. Vaelluksella lisätään vain vettä ja oliiviöljyä joukkoon, jolloin syntyy levite. Mun makuuni ihan hyvää.
VastaaPoistaMunakas näyttää niin herkulliselta, että tekee mieli heti lähteä kauppaan ostamaan kuivuria :)
VastaaPoistaOlipas hyvä kirjoitus! Minkä verran kaikki ruoat lopulta painoi? Oliko teillä trangian ja aterinten lisäksi muita ruoantekovälineitä? Ja kuinka kauan esimerkiksi bolognesen valmistukseen meni?
VastaaPoistaItse olen vasta tutustumassa eräruokailuun ja olen myös herkuttelija, jolle se ruoka on juuri myös kärkikolmikkoon nouseva asia. 😍
Olipas hyvä kirjoitus! Minkä verran kaikki ruoat lopulta painoi? Oliko teillä trangian ja aterinten lisäksi muita ruoantekovälineitä? Ja kuinka kauan esimerkiksi bolognesen valmistukseen meni?
VastaaPoistaItse olen vasta tutustumassa eräruokailuun ja olen myös herkuttelija, jolle se ruoka on juuri myös kärkikolmikkoon nouseva asia. 😍
Moi Sanna! Kiitos ja kiva, jos oli apua. Näitä ruokia en punninnut erikseen, koska jaoimme kantamisvastuun näistä kolmen kanssa. Viikon yksinvaelluksella omat ruokani painoivat 6 kiloa. Kuivatettujen ruokien valmistukseen ei mene sen kauempaa aikaa, kuin normaalistikaan. Osa ruoista ovat sellaisia, että niitä kannattaa ennallistaa ennen kuin käyttää ruoanlaitossa, esim. vaikka bolognesen ainekset laitoimme "turpoilemaan" edellisellä ruokatauolla. Toiset ruoat ovat taas sellaisia, että kun käyttää ne, niin riittää kun keittää normaalisti, niin palautuvat sopivasti ennalleen jo keittäessä. Trangian lisäksi ei ollut muita välineitä, paitsi tietysti omat ruokailuvälineet ja ehkä jokin paistinlastan tyyppinen.
Poista