torstai 6. syyskuuta 2018

Tie Kaldoaiviin kulkee vatsan kautta: yhteenveto vaellusruoista

Myös luonto tarjoaa antimiaan reissuilla.
Kuten aiemmassa postauksessani lupasin, niin erittelen vielä Kaldoaivin reissun ruoka- ja tavaramäärät. Näistä on toivottavasti hyötyä niille, jotka haluavat uusia ideoita vaelluksilleen tai sitten apua ensikertalaisille.

Olimme jakaneet vaellusporukkamme 2–3 hengen ruokakuntiin, jotta ruokien suunnittelusta ei muodostuisi kosmisen suurta urakkaa. (Muutama vuosi takaperin meillä oli koko köörillä sama ruokalista ja organisoin silloin jättimäisen ruokien kuivauksen ja punnitsemisen. En tee samaa toiste.)

Hyvä ruoka, parempi vaellus

Meidän kolmihenkisellä naisporukallamme oli ennen kaikkea herkuttelut mielessä, kun suunnittelimme ruokalistaamme. Itselleni ruoan merkitys nousee vaelluksella ihan tosi suureen osaan, sanoisin jopa että kolme tärkeintä asiaa vaelluksella ovat MINULLE:
1. Hienot maisemat ja luontoelämykset
2. Vaellusporukan huumori ja yhteishenki
3. Herkullinen ruoka

Yksi jälkkärisuosikkimme: marenkiherkku.
Onhan niitä muitakin tärkeitä asioita, kuten itsensä ylittäminen ja yksinkertainen elämänmeno, mutta ruoka nousee tosiaankin meikäläisellä kärkikolmikkoon. Tiedän, että on monia ihmisiä, jotka eivät välitä vaelluksella, onko ruoka suolaista, mautonta tai koko ajan sitä samaa mössöä. Olisikin muuten
hauskaa kuulla, mitkä asiat ovat heidän kolmen kärjessään vaelluksen hienouksista.

Itse tehty on makoisinta

No, me suunnittelimme listamme niin, että joka päivä oli aamupala, lounas, välipala ja päivällinen. Ja joka päivälle oli eri ruoat, ja päivällisiin kuului myös aina jälkiruoka. Halusimme hyvänmakuista ja pääosin itse tehtyä ruokaa, joten se tarkoitti sitä, että edessä oli kuivurin hurinaa useiden viikkojen ajan. Näin jälkikäteen voin kyllä todeta, että taas kannatti se urakka. Oli meinaan mahtavat sapuskat koko viikon ajan!

Itse tehtynä ruoat maistuvat minun mielestäni kotoisilta ja niiltä oikeilta ruoka-aineilta. Pussiruoissa tuppaa olemaan se mystinen teollisuuden maku, josta en itse niin pir´ välii. Mikä lie maku sitten onkaan.

Rohkeasti kuivaamaan

Munakas itse kuivatuista munista.
Kuivasimme paljon erilaisia aineita, joista suurin osa oli jo meille ennestään tuttuja kuivattavina raaka-aineina. Emme siis olleet ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, emmekä kananmunaa kuivaamassa.

Ja kananmunaahan me kuivasimme taas kerran. Siitä olen jo aiemminkin blogissani hehkutellut, kuinka hyvältä maistuukaan aamupalamunakas, ihan vaan vaihtelun vuoksi siellä puurohiutaleiden ja myslipussukoiden välissä!

Jos kuivaaminen ei vielä ole ehtinyt tulla tutuksi, niin kannattaa lukea blogistani aiempien vuosien kuivausaiheisia postauksia. Niitäkin löytyy.


Tässä kuitenkin kertauksena muutamia pääasioita ruokien kuivaamiseen:


  • Käytä puhtaita, tuoreita ja siistejä ruoka-aineita. Liha kannattaa olla vähärasvaista.
  • Kuivata voit lähes mitä vain: vihanneksia, hedelmiä, juureksia, lihaa, kalaa, yrttejä, sieniä, kananmunaa ja vaikkapa valmiita sosekeittoja tai tomaattimurskaa. Kannattaa kokeilla monenlaisia juttuja vaikka ennakkoon, niin tietää, mikä toimii ja miten sitä voi hyödyntää ruoanlaitossa.
  • Kuivaamiseen sopivat esimerkiksi hyötykuivuri ja miedossa lämmössä (max 50 astetta) oleva uuni, luukku hieman raollaan.
  • Tee kuivattavista ruoka-aineista ohuita siivuja, lastuja, raastetta tai pieniä kuutioita. Tahnamaiset kannattaa levittää ohuelti leivinpaperin päälle.
  • Kypsennä lihat ja kalat ilman rasvaa ennen kuivaamista.
  • Esikeitä juurekset siivuina ennen kuivausta, jolloin niiden keittoaika on vaelluksella lyhyempi ja esimerkiksi perunat eivät tummu kuivattaessa niin pahasti.
  • Kuivumisaika riippuu kuivattavasta raaka-aineesta ja sen palakoosta. Kuivumisaika voi olla muutamista tunneista jopa reilusti yli 12 tuntiin.
  • Kuiva tuote on selkeästi kuivan tuntuinen ja kevyt. Jotkin tuotteet jäävät kuivauksessa jännän nahkamaisen tuntuisiksi, kuten esimerkiksi omena.
  • Älä kuivata liian kuumassa, koska ei ole tarkoitus kypsentää tuotetta, vaan kuivattaa.
  • Kuivatettavat määrät lasketaan normaalisti tuoreiden ruokien määrissä. Eli esimerkiksi jos ajattelet varaavasi 100 g jauhelihaa / hlö bolognesea varten, osta se määrä tuoretta jauhelihaa kuivatettavaksi. 
  • Säilytä kuivatut ruoat kuivassa paikassa. Lihatuotteet suosittelen kuivattamaan lähellä lähtöajankohtaa ja säilyttämään ne jääkaapissa, koska niissä on kuitenkin ainakin pieni määrä rasvaa joukossa.
  • Juurekset hyötykuivurin lämmössä.
  • Kun otat kuivattua ruokaa käyttöön vaelluksella, laita se muutamaa tuntia ennen tiiviiseen purkkiin ja vettä joukkoon. Ainekset imevät veden itseensä ja ruokaa valmistettaessa ne voidaan hyödyntää normaalisti. Esimerkiksi lounaalle varatut kuivatut bologneseainekset (jauheliha, tomaattimurska ja porkkanaraaste) laitetaan aamupalan yhteydessä turpoamaan turvotuspurkkiin. 

Ruokalaskelma tärähtää tästä

Ja nyt tulee tämän blogitekstin jyty osuus, eli viikon reissumme ruoat ja niihin tarvittujen ainesten määrät. Ruokalaskelma on siis tehty kolmelle naisihmiselle, jotka arvostavat herkkuja ja vaihtelua. Varoitus. Taulukon tuijottelu saattaa aiheuttaa silmien kuivumista. :D

PäiväRuokaAineksetMäärätKuivaus?
LaPihvit

Pihvit3 kpl
Röstiperunat10-12 kpl








Suolaa1/2 tl
Voitanokare
HannanpäiväkakkuKakkupohja1 kpl
Kermaa1 tlk
Mansikoita1-2 litraa
SuSu-aamupalaPehmeä leipä3 paria
Majoneesia1 prk
Tonnikalaa3 annospussia
KaakaoItse otetaan
KahviItse otetaan
PekonipastaPastaa300 g
Pekonia1 pktKUIVATAAN
Valkosipulia1 kynsi
Parmesaania1 pala
Sipulia1 kpl
Paprikaa1 kplKUIVATAAN
Kuivattuja sieniähyppysellinen
Su-välipalaAlpen-patukka3 kpl
KookoskanaKanasuikaleet300 gKUIVATAAN
Riisi180 g (noin 2 dl)
Kookosmaito1 tlk
Öljyä2 rkl
Currya1 rkl
Suolaa1/2 tl
Sipulia1 kpl
Wok-vihannekset1/2 pussi (450 g)KUIVATAAN
Soijakastike2 rkl
Chilitahna1 tl
Lime2 rkl
PätkismousseMousse1 pussi
Maitojauhe1 dl
Pätkikset1 pussi
MaMa-aamupalaKaurahiutale135 g (reilu 3 dl)
Kuppikiisseli3 pussia
NäkkäriäItse otetaan
Metwurstia300 g / hlö /vko
Sulatejuustoa1 rasia / hlö / vko
KaakaoItse otetaan
KahviItse otetaan
JauhelihakeittoJauhelihaa200 gKUIVATAAN
Perunaa4 kplKUIVATAAN
Porkkanaa1 kplKUIVATAAN
Palsternakka1/2 kplKUIVATAAN
Kasvisliemijauhetta1 tl
Tomaattimurskaa1/2 prkKUIVATAAN
Tomaattipyrettä1 rklKUIVATAAN
Valkosipulia1 kynsi
Paprikaa1 kplKUIVATAAN
Suolaa0,75 tl
Sokeria1/2 rkl
Mustapippuria
Paprikajauhetta1/2 rkl
Ma-välipalaPähkinäsekoitus1 pussi
PorokastikeKuivattua poroa50 g
Perunoita6 kplKUIVATAAN
PuolukoitaKUIVATAAN
Soijarouhetta20 g
BataattiaPalaKUIVATAAN
Palsternakkaa1/2 kplKUIVATAAN
Porkkanaa1 kplKUIVATAAN
Punajuurta (esikeitettynä)1 kplKUIVATAAN
Tomaattimurskaa1/2 prkKUIVATAAN
Valkosipulia1 kynsi
Mustapippuria
Meiramia
Timjamia
Valkopippuria
Basilikaa
VoitaNokare
PuolukkapiirasPuolukoita40 gKUIVATAAN
Voita3 rkl
Kaurahiutaleita70 g
Intiaanisokeria3 tl
Kinuskikastiketta1 purkki
TiTi-aamupalaMysliä70 g / hlö
Kuppikiisseli3 pussia
NäkkäriäItse otetaan
Metwurstia
Sulatejuustoa
KaakaoItse otetaan
KahviItse otetaan
ViljapihvitViljapihviaines1 pussi
Nuudelia3 laattaa
Ti-välipalaKeksejä1 pkt
SalamipastaPastaa300 g
SalamiaPötkö
Kuivattuja sieniähyppysellinen
Fetaa1/2 palaKUIVATAAN
ParmesaaniaPala
OliiviöljyäLoraus
Valkosipulia1 kynsi
Yrttimausteita
Mustapippuria
MarenkiylläriMarenkia6 rengasta
Mansikoita1 litraKUIVATAAN
MustikoitaPikku satsiKUIVATAAN
Karpaloita kuivattunaPikku satsi
Vaniljakastike1 pussi
Maitojauhe1 dl
KeKe-aamupalaMunaa60 g (kuivattuna)KUIVATAAN
Maitojauhetta1 rkl
Salamia30 g
Fetaa1/2 palaKUIVATAAN
Tomaattia1 kplKUIVATAAN
KanakeittoKanasuikaleet300 gKUIVATAAN
Perunaa4 kplKUIVATAAN
Porkkanaa1 kplKUIVATAAN
Palsternakkaa1/2 kplKUIVATAAN
BataattiaPalaKUIVATAAN
NuudeliaPari laattaa
Tomaattimurskaa1/2 prkKUIVATAAN
Yrttimausteita, chiliä
Kasvisliemijauhetta1 tl
Ke-välipalaPatukka3 kpl
BolognesePastaa300 g
Jauhelihaa200 gKUIVATAAN
Soijarouhetta1 dl
Paseerattua tomaattia1/2 prkKUIVATAAN
Porkkanaraastetta1 porkkanaKUIVATAAN
Mausteita
MariannemousseSuklaamousse1 pussi
Mariannerouhe1/2 pussia
Kaurakeksejä9 kpl
Maitojauhe1 dl
ToTo-aamupalaKaurahiutale135 g (reilu 3 dl)
Kuppikiisseli3 pussia
NäkkäriäItse otetaan
Sulatejuustoa
Metwurstia
KaakaoItse otetaan
KahviItse otetaan
Tofu-nuudeliwokkiNuudelia3 laattaa
Tofua tai nyhtökauraa1 pktKUIVATAAN
Wok-vihannekset1/2 pussi (450 g)KUIVATAAN
ÖljyäLoraus
Chilitahna
Valkosipulia1 kynsi
Cashew-pähkinöitäKourallinen
Chiliä1 kplKUIVATAAN
LimeLiraus
To-välipalaPähkinäsekoitus1 pussi
LihakastikeNaudanlihasuikaleet300 gKUIVATAAN
Kastike1 pussi
Kuivattuja sieniäKourallinen
Perunaa6 kplKUIVATAAN
Valkosipulia1 kynsi
Mausteita
ViettelysmaljatSuklaakeksejä
Vaniljakastiketta1 pussi
Maitojauhetta1 dl
Lime1 kpl
Sokeria0,5 dl
Maissisuurustetta1 rkl
NuotiorieskatPerunahiutaleita0,5 dl
kiehuvaa vettä1 dl
kylmää vettä1 dl
ohrajauhoja1,5 dl
0,5 tl leivinjauhetta
kuivattua munaa7 g
öljyä2 tl
voita4 tl
sormisuolaahyppysellinen
voita75 g
yrttejä
valkosipulia1 kynsi
PePe-aamupalaMysliä70 g / hlö
Kuppikiisseli3 pussia
NäkkäriäItse otetaan
Metwurstia
Sulatejuustoa
KaakaoItse otetaan
KahviItse otetaan
Kvinoa-broilerimössöKvinoaa120 g
Broilerisuikaleita300 gKUIVATAAN
Wok-vihannekset1/2 pussi (450 g)KUIVATAAN
Fetaa1/2 palaKUIVATAAN
OliiviöljyäLoraus
Mausteita
Pe-välipalaPähkinä-kuivahedelmäseosPussi
Poro-fetapastaKuivattua poroa75 g
Pastaa300 g
Fetaa1/2 palaKUIVATAAN
Kuivattuja sieniäKourallinen
OliiviöljyäLoraus
ParmesaaniaPala
Valkosipulia1 kynsi
Paprikaa1 kplKUIVATAAN
Mausteita
Omena-kaurapaistosOmenaa60 g (kuivattuna)KUIVATAAN
Voita3 rkl
Kaurahiutaleita70 g
Mantelilastuja3 rkl
Intiaanisokeria2 tl
Fariinisokeria2 tl
Vaniljasokeria1 tl
Kanelia1 tl
Vaniljakastiketta1 pussi
Maitojauhetta1 dl
LaLa-aamupalaMysliä70 g / hlö
Kuppikiisseli3 pussia
NäkkäriäItse otetaan
Loput särpimet
KaakaoItse otetaan
KahviItse otetaan

Jos olet jaksanut selata tämän loppuun saakka, tässä palkinnoksi pari kuvaa ruoka-asioista vaelluksellamme...

Palsternakkaa

Bataattia

Porkkanaa

Perunaa

Punajuurta
Bolognese oli herkkua!

Mahtava kookos-kanakeitto.
Suoraan Portugalista salamia pastaan.


Itse tehdyt perunarieskat, mmmmm....

Hilloa kuivatuista marjoista

7 kommenttia:

  1. Miten saatte sulatejuuston säilymään avattuna?

    VastaaPoista
  2. Kyllä se vähän jännitti, kun oli niin karmeat hellekelit. Normaalisti ei ole ollut mitään ongelmia, eikä nytkään loppujen lopuksi ollut. Säilytimme niitä rinkan syvyyksissä, jossa ei lämpötila kohonnut niin kuumaksi, mitä siinä ulkopuolella oli.

    VastaaPoista
  3. Mustapaputahna on myös kätevää, jos ei uskalla kuskata sulatejuustoa. Sen voi tehdä ennakkoon, kuivata ja jauhaa jauhoksi. Vaelluksella lisätään vain vettä ja oliiviöljyä joukkoon, jolloin syntyy levite. Mun makuuni ihan hyvää.

    VastaaPoista
  4. Munakas näyttää niin herkulliselta, että tekee mieli heti lähteä kauppaan ostamaan kuivuria :)

    VastaaPoista
  5. Olipas hyvä kirjoitus! Minkä verran kaikki ruoat lopulta painoi? Oliko teillä trangian ja aterinten lisäksi muita ruoantekovälineitä? Ja kuinka kauan esimerkiksi bolognesen valmistukseen meni?
    Itse olen vasta tutustumassa eräruokailuun ja olen myös herkuttelija, jolle se ruoka on juuri myös kärkikolmikkoon nouseva asia. 😍

    VastaaPoista
  6. Olipas hyvä kirjoitus! Minkä verran kaikki ruoat lopulta painoi? Oliko teillä trangian ja aterinten lisäksi muita ruoantekovälineitä? Ja kuinka kauan esimerkiksi bolognesen valmistukseen meni?
    Itse olen vasta tutustumassa eräruokailuun ja olen myös herkuttelija, jolle se ruoka on juuri myös kärkikolmikkoon nouseva asia. 😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Sanna! Kiitos ja kiva, jos oli apua. Näitä ruokia en punninnut erikseen, koska jaoimme kantamisvastuun näistä kolmen kanssa. Viikon yksinvaelluksella omat ruokani painoivat 6 kiloa. Kuivatettujen ruokien valmistukseen ei mene sen kauempaa aikaa, kuin normaalistikaan. Osa ruoista ovat sellaisia, että niitä kannattaa ennallistaa ennen kuin käyttää ruoanlaitossa, esim. vaikka bolognesen ainekset laitoimme "turpoilemaan" edellisellä ruokatauolla. Toiset ruoat ovat taas sellaisia, että kun käyttää ne, niin riittää kun keittää normaalisti, niin palautuvat sopivasti ennalleen jo keittäessä. Trangian lisäksi ei ollut muita välineitä, paitsi tietysti omat ruokailuvälineet ja ehkä jokin paistinlastan tyyppinen.

      Poista